USEIN KYSYTTYÄ

 

- Voiko autoa ajaa B-kortilla?

Kyllä voi. 

 

- Voiko autoa kuljettaa muu henkilö, kuin vuokrasopimukseen kirjattu vuokraaja?

Kyllä voi. Vuokrasopimukseen kirjattu henkilö on velvollinen antamaan tiedon vuokrasopimuksen sisällöstä autoa kuljettavalle henkilölle. Vuokraajan on ilmoitettava vuokraamolle sopimuksen tekohetkellä henkilöt, jotka autoa tulevat kuljettamaan. Vuokraaja on kuitenkin viime kädessä vastuullinen henkilö korvaamaan autolle mahdollisesti aiheutuvat vahingot.

 

- Jos autoon sattuu vahinko, veloitetaanko vahingosta aina 1500 euroa, joka on vuokrasopimuksessa mainittu omavastuu?

Ei. 1500 euroa on omavastuun yläraja YHTÄ vahinkoa kohden. Jos autoon aiheutuu esimerkiksi naarmu, jonka korjausarvio on 200 euroa, on vuokraaja velvollinen korvaamaan vain tuon 200 euroa. Mikäli saman vuokrauksen aikana sattuu useampi erillinen vahinko, koskee 1500 euron omavastuu molempia vahinkoja erikseen.

 

- Jos vuokrauksen aikana sattuu liikennevahinko, johon syyllinen on toinen osapuoli, joudunko maksamaan jotakin?

Lähtökohtaisesti et. Mutta ole tarkkana, että saat vastapuolen kuljettajalta kaikki riittävät tiedot: Nimi, henkilötunnus, puhelinnumero, osoite ja hänen autonsa rekisteritunnus. Vahingot korvataan lähtökohtaisesti vastapuolen vakuutuksesta. Mikäli tilanteessa on epäselvyyttä, älä epäröi soittaa hälytyskeskukseen. Viime kädessä poliisi ratkaisee syyllisyyden.

 

- Jos auto vahingoittuu vuokrauksen aikana, eikä syyllisestä ole tietoa, joudunko korvaamaan jotakin?

Valitettavasti kyllä. Vuokrauksessa on kyse haltiavastuun siirrosta vuokraamolta vuokraajalle, jolloin autoa käytetään kuin käytettäisiin omaa autoa. Tässä tilanteessa pätee vahingonkorvausvastuu 1500 euron omavastuun mukaisesti.

 

- Jos tankkaan autoon vahingossa bensiiniä Dieselin sijasta, miten toimin?

Älä laita autoon virtoja missään tapauksessa! Jo pelkästään virtojen päälle laitto käynnistää polttoainepumpun ja bensaa saattaa siirtyä polttoainejärjestelmään. Soita vuokraamoon ja sovitaan toimenpiteistä. Vuokraajan vastuulle jää mahdollisista hinaus ja korjaustoimenpiteistä aiheutuvat kulut sekä polttoainetankin uudelleen täyttö. Tällaisessa vahinkotapauksessa yleensä riittää, että auton polttoainetankki tyhjennetään ja suodatin mahdollisesti vaihdetaan. Kustannukset ovat muutamissa satasissa.

Muista, että mikäli käynnistät auton ja jätät asian kertomatta ja tämän jälkeen moottori hajoaa, olet korvausvelvollinen korjaustoimenpiteiden täydestä arvosta. Moottorin korjaus/vaihto maksaa useita tuhansia euroja. On siis huomattavasti edullisempaa ilmoittaa heti vahingon tapahduttua asiasta vuokraamolle, täten kustannukset jäävät vain murto-osaan.

 

Älä epäröi kysyä, jos sinua askarruttaa jokin asia!

Vastaamme kysymyksiisi mielellämme!